top of page

שנין בלאן ישראלי: מסע מקומי ואנטומיה של זן מיוחד, רב-אפשרויות ומבטיח מאד

  • דויד אמזלג
  • Jan 16
  • 8 min read

Updated: Mar 31

על זן שאט אט תופס מקומו בישראל. זן זיקית שמתאים עצמו למגוון אזורי גידול, אקלים וסוגי קרקעות, ושניתן להפיק ממנו סגנונות שונים של יינות. מסע ישראלי עם עשרה יינות מהנים מרמת הגולן, הגליל העליון, הרי יהודה והנגב.





טעימה עיוורת (Blind Tasting) היא טעימה של יינות כשהתווית מוסתרת ואין ידיעה מוקדמת על היין. המטרה, בדרך כלל, היא לנסות לזהות את זני הענבים, איזור הגידול, אקלים, בציר/גיל ולהעריך את איכותו של היין אך ורק באמצעות ראייה, ריח וטעימה של היין בכוס. מלבד היותו ענף ספורט פופולרי בקרב geek-ים של יין, הוא בהחלט גם אמצעי שימושי ומקובל לבדיקת יכולותיהם של תלמידי יין ומכניזם בולט בהערכת יינות על ידי אנשי מקצוע (תחרויות ולפעמים גם מבקרי יין). חלק חשוב מתהליכי ההסמכה של ה-Institute of Masters of Wine ו-Court of Master Sommeliers הוא בחינות טעימה עיוורת שנתיות. בלימודי Master of Wine למשל, התלמידים נבחנים בשלוש טעימות עיוורות שכל אחת מורכבת מרשימה של 12 יינות שהתלמידים מקבלים מראש ורשימת היינות לטעימה עיוורת בלימודי Master Sommelier היא של ששה יינות. חלק בלתי נפרד מחווית הלימודים היא האימון החוזר, שוב ושוב (ושוב), בטעימות עיוורות של רשימות היין שמקבלים (ובאותו ענין, כדאי לכם מאד לקרוא את Cork Dork הנפלא של Bianca Bosker). יש לא מעט טכניקות לטעימה עיוורת, למי שמעוניין, ובתקופות שלמדתי הייתי עושה, למשל, 'תקופת סוביניון בלאן' ופותח, במשך שבוע או יותר, לא מעט סוביניון בלאן מסגנונות ומאיזורים שונים בעולם ומתאמן, טכנית, בלימוד, זיהוי והכרה של הסגנונות, הטעמים ואיזורי היין; טכניקה ידועה של לימוד.

טוב, אני חייב לומר שבין כמה הצלחות בטעימה עיוורת יש לי לא מעט פיספוסים וכשלונות מהדהדים. אחד מאלה המהדהדים הוא טעימה עיוורת של שנין בלאן ולא הצלחתי עד כה לאמץ (או לפתח) טכניקה שתגרום לי להצליח לזהותו. לפעמים אני מבלבל אותו עם שרדונה ולפעמים עם ריזלינג. ולמה דווקא עם אלה? כי לשנין בלאן יש את היכולת של השרדונה להגיב לגישות שונות של עשיית יין מבלי לאבד את אופיו, ואת היכולת של הריזלינג לבטא וריאציות טרואר זעירות ולייצר יינות במגוון סגנונות. הוא חולק עם שניהם את החומציות הבינונית עד גבוהה ואת יכולת ההסתגלות לתנאי גידול שונים, המתבטאת בארומטיות הנעה בין מינרליות ירוקה לפירות בשלים וריחניים.

הפוסט הפעם הוא בדיוק על ריבוי הסגנונות ושיטות העשייה של הזן המיוחד, רב-הצורות והכיפי הזה, ועל נבחרת מייצגת של שנין בלאן ישראלי מארבעה איזורי טרואר שונים; כולם שונים, לכל אחד סגנון עשייה ייחודי וכולם מהנים עד מאד.


אנטומיה ודיוקן עצמי של זן מיוחד ורב-גוני מאין כמוהו

שנין בלאן (Chenin Blanc) הוא אחד הזנים המגוונים ביותר שאפשר לגדל, זן שמתאים עצמו למגוון אזורי גידול, אקלים וסוגי קרקעות, וזן שניתן להפיק ממנו סגנונות שונים של יינות: מבעבעים, יבשים, חצי יבשים, חצי מתוקים, יינות קינוח ואחרים.

באזורים קרים מספיק, כמו עמק הלואר, היינות מתאפיינים בטעמי פירות כמו חבוש או תפוח לצד דבש ותבלינים, ואילו באזורים חמים כמו דרום אפריקה הם מתאפיינים בטעמי פירות טרופיים עסיסיים כמו אפרסק או נקטרינה וסיומת ארוכה שמליחות בסופה. גרסאותיו היבשות נפלאות עם מנות מטוגנות, סלטים טריים וגבינות רכות, והגרסאות החצי יבשות (off dry) ילוו היטב סושי ומנות חריפות. יינות הקינוח המתוקים מושלמים עם קינוחי פירות, בעיקר תפוחים, אגסים או פירות גלעין.

שנין בלאן הוא אחד הזנים הבודדים שאתה טועם בכרם ומסוגל לתת תחזית ברורה ודי מדוייקת על היין שתעשה ממנו. האשכולות שלו מאוד גדולים ועסיסיים ומדי פעם זקוקים לריסון, וכיף לאכול אותם בכרם. בצעירותו הוא מניב יבולים גדולים והיינות שמתקבלים ממנו שטוחים ולא איכותיים וכדי להשיג את האיכות הרצויה יש להתאזר בסבלנות ולהמתין לבגרות הגפנים, או להשתמש בטכניקות דילול קפדני של אשכולות שלמים, דחוסים וגדולים בכרם, שלעיתים נבצרים עם רמת בשלות שונה. תזמון הבציר קריטי ומכריע את פרופיל הטעם שלו - לימוני או טרופי, ובציר מוקדם יחסית יתרום לעשיית יינות שנין בלאן קלילים ומינרלים. הרכב הקרקע גם משפיע עליו עד מאוד; על אדמות חימר הוא מניב יינות עשירים ובעלי מרקם רך ועל אדמות גיר הוא מניב יינות נמרצים, חדים וחומציים. זוכרים שאשכולותיו הגדולים והדחוסים מניבים בשלות שאינה אחידה? מסתבר שהנטייה הזו הפכה עם השנים מחסרון ליתרון המאפשר יצירה של סגנונות מגוונים. אם יש קסם אחד ששנין בלאן יודע לעשות טוב יותר, אולי, מכל זן אחר זה לשלב בין בשלות למינרליות. דו הקיום הזה של בשלות ומינרליות הוא זוגיות מוצלחת שלא מתאמצת והשילוב בין שניהם הופך את הניגוד או האתגר, ליתרון.


גיאוגרפיה

שנין בלאן הוא, ללא ספק, עמוד השדרה של היינות הלבנים (היבשים, ה-off dry והמתוקים) של עמק הלואר, מ-Bonnezeaux ל-Quarts de Chaumes ועד Vouvray ו-Savennières. רוב השטח המשמעותי של הלואר הנטוע ל-Chenin Blanc הוא סביב הערים Angers ו-Touraine. יינות לבנים עזים ומינרליים עם אופי תפוח ירוק מקושרים לרוב עם הכינוי Savennieres של הראשונים, בעוד שיינות Vouvray יבשים וחצי יבשים של האחרונים הם קצת יותר טרופיים ודבשיים באופיים. יינות ה- Cremant de Loire המבעבעים של Anjou, Saumur ו-Touraine מבוססים ברובם על שנין בלאן. הרב-גוניות שלו זוכה להערכה ברחבי העולם, והוא אחראי לכמה מהיינות הלבנים המשובחים ביותר של דרום אפריקה. ממש כמו סוביניון בלאן מניו-זילנד או מלבק מארגנטינה, שנין בלאן מצא בית ספציפי בעולם החדש: הפעם בכרמים של דרום אפריקה, שהפכה למגדלת והיצרנית הגדולה ביותר בעולם של שנין בלאן, זן הענבים הנטוע ביותר שם (והוא נקרא שם Steen).


ישראל

שנין בלאן אינו זן נפוץ במיוחד בישראל. הזנים הלבנים הנפוצים ביותר בישראל הם קולומבר, סוביניון בלאן ושרדונה וכמות השנין בלאן שנבצר ב-2024 היא בערך שביעית מהקולומבר (אבל יש זנים לבנים שעוד נפוצים פחות ממנו, למשל רוסאן או ריזלינג). שנים רבות התייחסו בישראל לזנים לבנים כמו שנין בלאן, קולומבר וסמיון בעיקר כזני כמות, והיקבים הגדולים בארץ נהגו להשתמש בו לייצור יינות תירוש מתוקים או כתוסף של חומציות בבלנדים לבנים, והעדיפו זני איכות כמו סוביניון בלאן, שרדונה ובמידה מסויימת גם ריזלינג.







עד ל-2007 כמעט ולא בוקבק בישראל שנין בלאן זני איכותי, אבל אז הופיע זאב דוניה מסוסון ים והראה כי שנין בלאן יכול להיות יין נפלא גם בישראל. זאב מצא כרם שנין בלאן בודד באזור מושב קדרון, גפנים בוגרות בנות 40 שנה, שהיה בסכנת עקירה. זאב, כמו זאב, הצליח לשכנע את הכורם שלא לעקור את הכרם ועבר לנהל בעצמו את הכרם ככרם בעל (ללא השקייה) והשתמש ביבול כדי לייצר את James, יין השנין בלאן הראשון בישראל שנקרא על שם רוני ג'יימס (2008-1945), המייסד והיינן הראשון של יקב צרעה ומהאנשים שהכי השפיעו על תעשיית היין האיכותית של ישראל (וגם על זאב). השנין בלאן של סוסון ים כבר מזמן קיבל מעמד של יין איקוני בישראל והוא השנין בלאן האהוב עלי כאן. בציר 2022 מתאפיין בריכוז פרי ובחומצה גבוהה, מרקם שמנמן שמזכיר שמן זית וגוף מלא שמייצר after taste נעים מאד בפה.

בשנים האחרונות המגמה משתנה ויותר ויותר יקבים, קטנים וגדולים, בוחרים לטפח חלקות של שנין בלאן ונטיעותיו הולכות וגדלות. מסע של עשרה יינות שנין בלאן ישראלים מהנים מאד, שנעשו בסגנונות עשייה ייחודיים ומטרואר שונה של רמת הגולן, גליל עליון, הרי יהודה, שפלת יהודה והנגב.


רמת הגולן

יקב אסף פועל ככפר יין בקדמת צבי שברמת הגולן; פרוייקט משפחתי נפלא לתיירות חקלאית, ולצד היקב ומרכז המבקרים, ממוקמים גם חדר טעימות, חמש בקתות אירוח ובית אוכל. משפחת קדם מגדלת זינפנדל, שיראז, פינוטאז', קברנה פרנק, קברנה סוביניון, קולמבר, פינו גרי, שנין בלאן וסוביניון בלאן. השנין בלאן 2022 של היקב נולד בסביבת הגידול הייחודית שמציעה רמת הגולן: קרקע בזלת ושילוב של אקלים וגובה ושהה בחביות עץ גדולות כששה חודשים. יין מינרלי ומהנה מאד בצבע זהוב עמוק עם ארומות של יסמין, תפוחים ירוקים של רמת הגולן ואולי קצת קפה קלוי וסיומת מרירה שנותרת בחיך.


גליל עליון

גבי סדן (כרם שבו) נטע כרם שנין בלאן ב-800 מטר גובה ליד הכפר ג'יש (גוש חלב) בגליל העליון, על מדרון מתון ואדמה בְּלָיָה של צור שמעניקה מינרליות שאינה אופיינית לישראל (ודומה מאד לזו של עמק הלואר) ושמאזנת את הריכוז והבשלות שלו. זוכרים שאמרנו ששנין בלאן טוב מציג זוגיות הרמונית של בשלות ומינרליות? שנין בלאן 2022 של כרם שבו הוא דוגמא טובה לזוגיות כזו. הפרי נסחט באשכולות שלמים, תסס תסיסה ספונטנית (ללא תוספת של שמרים מתורבתים או תסיסה עם שמרי בר) בחביות עץ גדולות ומסיים בתסיסה מלולקטית ארוכה (כדי לאזן טוב יותר את החומציות), ואחרי שנה בחביות, מבוקבק. בשונה מ-James של סוסון ים, זה של כרם שבו מתאפיין בחומציות חדה יותר, טעמי ליים, מינרליות וסיומת ארוכה ומענגת.

עשר דקות נסיעה מפרידות בין כרם השנין בלאן של גבי סדן לכרם השנין בלאן של ניצן סבירסקי (יקב אחת) בכפר שמאי, ליד אמירים וצומת קדרים. ניצן, ייננית ותיקה (עוד מעט עשר שנים, לא?), פרפקציוניסטית ומלאת תשוקה לעשייה של יין טוב ומיוחד. בציר 2022 של השנין בלאן של ניצן הוא הבציר השלישי של הזן הזה, שנבצר מוקדם יחסית בטרואר הגלילי. את עבודת הייננות העדינה, כמו בכל היינות שהיא עושה, ניצן עושה ביקב שורק; שם היין עובר תסיסה בנירוסטה וחביות עץ ומתיישן על השמרים (= Sur Lie; בתום התסיסה האלכוהולית חלקי השמרים שסיימו תפקידם נשארים כמשקע לבן ביין ומאפשרים התבגרות עם המשקע בתוכו והתפתחות טעמים, ארומות ומורכבות גדולה יותר) תשעה חודשים שלאחריהם עובר סינון ובקבוק, ורק אחרי שנה נוספת בבקבוק משוחרר לשוק. בציר 2022 של השנין בלאן של ניצן הוא קריספי וצלול בצבע זהוב עמוק, יין מרענן להפליא עם טעמים וארומות ירוקות, ליים ולימון.


הרי יהודה ושפלת יהודה

יקב סוסון ים מייצר מכרם הנחלה האורגני בבר-גיורא שני יינות שנין בלאן זניים. האחד, James, שכבר דברנו עליו, שתוסס עם שמרים מתורבתים והשני, Wild Chenin, שתוסס על שמרים טבעיים שמעניקים ליין טוויסט וריכוז נפלא של טעמים. נדמה לי שזאב דוניה היה הראשון בישראל שהשתמש בשמרי בר (סדרת ה-wild של היקב) וייצר יינות עם אופי אחר ומסקרן. שני היינות שוהים בחביות עץ כתשעה חודשים לפני בקבוק. גם כאן, בבציר 2022 של Wild Chenin זאב לא מגביל את הזן הנפלא הזה ונותן לו מרחב להתבטא ונדמה לי שרק כך צריך לעבוד עם הזן הזה.

לסוסון ים יש שנין בלאן נוסף, יין שלישי שנעשה בכמות קטנה, הבציר האחרון שלו היה 2016 והוא מוקדש לאחים רייט (Wright Brothers). הרעיון ליין הזה עלה בבציר 2011. נותרה אז כמות קטנה של סוכר שיורי (residual sugar) בסיום התסיסה והסיומת המתקתקה הזו יצרה יין שונה, off dry, שאינו יין קינוח מתוק אלא עם מתיקות מעודנת (אולי חצי יבש), גרסה מאד שכיחה של שנין בלאן. בציר 2016 של סוסון ים Wright Bros הוא יין רענן ומהנה מאד עם ארומות וטעמים של פריחת יסמין, אגס, קצת פסיפלורה ודבש. לא בטוח שיש אותו עדיין ביקב אבל כדאי לכם מאד לנסות.


שנין בלאן משפלת יהודה, שונה מהותית מאלה של סוסון ים, הוא היין הכתום של יעקב אוריה, בציר 2022 של סדרת אלפא אומגה, סדרת היינות הכתומים (או סדרת 'הלבנים על קליפותיהם') שיעקב התחיל בניסוי וטעיה והפך לתשוקת יצירה גדולה. יעקב מצליח לבטא את פוטנציאל הארומות והטעמים הרחב של השנין בלאן, פוטנציאל הכולל גם את מה שמעניקים הקליפה והגרעין, למרות שביין לבן אלו הולכים לאיבוד. היין כאן מינרלי, חד, ירוק, ועם אלכוהול נמוך (10.5%), מה שעושה אותו ידידותי ביותר. יעקב אוריה משמש גם כיינן ראשי ביקב פינטו בירוחם (שגם לו יש שנין בלאן וממש לצערי לא הצלחתי לטעום אותו הפעם).


נגב

הרב-גוניות של השנין בלאן נמצאת גם בנטיעותיו ההולכות וגדלות באזור הנגב, טרואר שונה כמעט מכל טרואר אחר שהשנין בלאן רגיל בו בעולם. ערן רז, הבעלים של יקב ננה ומהכורמים הבולטים במדבר שיצרו את הפלא (הציוני) הזה של יין מדברי באיכות מצויינת, נטע את חלקת השנין בלאן הראשונה שלו ב-2007, חלקה קטנה של שני דונמים בלבד, לניסוי ולימוד. היום כבר נטועים בכרם ננה קרוב ל-25 דונם של שנין בלאן. ולמה פלא? כי כרמים מדבריים של שנין בלאן אינם נפוצים כלל, וערן הראה שהזן הרב-גוני המופלא הזה מסוגל להתמודד בלי שום בעיה גם עם תנאי המדבר; זן חזק מאוד והיבולים גדולים. כמו כרם שבו וסוסון ים, גם כאן מדללים את כמות הפרי כדי להגיע לריכוז טעמים נכון ולגבול הדק והמבוקש שבין בשלות למינרליות. תזמון הבציר קריטי ומכריע את פרופיל הטעם שלו ובציר מוקדם יניב יין מינרלי וקליל. כאסטרטגיה (מבריקה), ענבי השנין בלאן של ננה נבצרים בשני מחזורים במטרה לשלב בין חומציות טובה לבין הבשלה מלאה. היין עובר תסיסה באשכולות שלמים במיכלי נירוסטה. שנין בלאן 2024 של יקב ננה הוא יין מינרלי וקליל, עם טעמים של מלון ירוק, אגסים, הדרים מתוקים ודבש. תענוג של יין והוא היין המבוקש ביותר של היקב.

יקב ננה מייצר בנוסף, בכמות קטנה יותר, את שנין בלאן Barrel Reserve, שבשונה מאד מאחיו הקליל והמינרלי, תסס גם בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות ושהה שם כשבעה חודשים עד לבקבוק. בציר 2022 של שנין בלאן Barrel Reserve הוא יין מינרלי נפלא עם בשלות פרי גבוהה וטעמים של פירות גלעין (בעיקר אפרסק וליצ'י) ווניל.


כרם השנין בלאן של יקב ננה מספק את הפרי גם ליקב מטר, הזרוע הכשרה של יקב פלטר מעין זיוון ברמת הגולן. מטר שנין בלאן 2024 הוא יין רענן ואלגנטי, עם גוף בינוני, טעמים עדינים של בריוש, הדרים ופרחוניות מדברית. מחצית מהיין התיישנה במשך שלושה חודשים במיכלי נירוסטה ומחצית בחביות עץ אלון צרפתית; שוב, כדי למצוא את ההרמוניות הנכונה שבין בשלות למינרליות ולהביא ליין כיפי ונעים ביותר.



איפה להשיג את כולם? ישירות ביקבים, וברוב רשתות וחנויות היין.

רמת מחיר: 1 (עד 100 שקל), 2 (150-100 שקל), 3 (200-150 שקל), 4 (300-200 שקל), 5 (מעל 300 שקל).



אט אט הופך שנין בלאן לזן מבוקש בישראל. הביקוש ליינות שהוצגו כאן גבוה ביותר ובדרך כלל המלאי נגמר לו מוקדם. לא כדאי לכם לשתות אותו קר מאד. יש ליין הרבה לתת וחלק מזה הולך לאיבוד בטמפרטורה נמוכה מאד. תנו לו קצת להפתח והרויחו את כל מה שיש לזן הנפלא הזה להעניק. בטוח שתהנו. 



על התמונה שבראש העמוד: כרם ננה, כביש 171, מצפה רמון (צילום: אילן נחום).
למחשבות נוספות של דויד אמזלג ראו www.winethoughts.blog

1 Comment


Yiftach Amzallag
Yiftach Amzallag
Jan 17

ציפור קטנה לחשה לי שלכותב הבלוג של יום הולדת מחר, אז רציתי לאחל לו רק שיהנה להמשיך לכתוב ושאני אוהב אותו מאוד❤️

Like

רוצה לדעת עוד? להתעדכן על פוסטים חדשים?

Cheers!

© 2024 מחשבות יין. 

bottom of page