רכישות קבוצתיות: אולי הדרך המשתלמת ביותר כיום לקנות יין
- דויד אמזלג
- Feb 5
- 8 min read
Updated: Mar 31
על מכירות ורכישות קבוצתיות של יין; כאלו שמוצעות על ידי יקבים, יבואנים וחנויות וכאלו שמגיעות מהלקוחות, ועל הערך הרב שעסקאות אלו מעניקות לשני הצדדים. אם זה עובד נכון, זו אולי הדרך המשתלמת ביותר כיום לרכוש יין.

אמדוקס (Amdocs) היא חברת טכנולוגיה (NASDAQ:DOX) שמייצרת מוצרי תוכנה בעיקר לתחום הטלקום, מעסיקה כ-30,000 עובדים בכל העולם (כ-20% מתוכם בישראל) ושווה כ-$10B (ובנוסף, יש לי אליה גם סנטימנט אישי, אבל זה פחות קשור לכאן). נניח כעת, רק לטובת הדיון כאן, שיקב עגור, כחלק מאסטרטגית השיווק רבת הפנים שלו; זו שמכוונת לקהל מגוון עם טווח גילאים רחב, מציע לעובדי אמדוקס (דרך שיתוף פעולה עם קבוצת הרווחה של החברה) אפשרות לרכישה ישירה של יינות היקב ב-20% הנחה (כלומר כל יינות היקב, למעט שמירה מיוחדת, היין היקר של היקב, ימכרו במחירים של 100-76 שקלים). התרחיש הזה לא התקיים מעולם ולא ידוע לי על שום קשר בין יקב עגור לאמדוקס אבל תרחיש כזה, שלמיטב ידיעתי לא נעשה עד כה בישראל, נראה לי חיובי מאד מכל צדדיו. יקב עגור, במקרה זה, יגדיל משמעותית את המודעות של עובדי אמדוקס לאופי המיוחד שלו ולפורטפוליו היינות שלו, יאפשר לכל אחד מאוהבי היין באמדוקס לרכוש יינות שמתאימים לו, יחזק את הקשר עם העובדים שכבר מכירים את היקב, יצרף מספר גדול מאד של לקוחות חדשים למועדון הלקוחות שלו והאופרציה תהיה פשוטה יחסית שכן המשלוח המרוכז יהיה לכתובת אחת: קמפוס אמדוקס ברעננה. העובדים מצידם זוכים כאן, במסגרת הרכישה הקבוצתית, להנחה גדולה מזו הניתנת למועדון הלקוחות בכל יקב בישראל (בדרך כלל 10%-15%) ולהצעת יין ייחודית מהיקב. ועדיין רווחיות היקב לא תפגע ואולי אף תגדל; ומדוע? כי המכירה ישירה (D2C) ללא middleman-ים, מפיצים ורשתות שיווק, העמלות שאלו גובים מוחלפות בהנחה משמעותית ובמחיר אטרקטיבי של יין טוב ללקוחות ובגלל שהאופרציה פשוטה. כולם מרוויחים, לא? אני מפספס משהו? אז מדוע שלא לעשות זאת? הפוסט הפעם, בדיוק על זה. פוסט על רכישות קבוצתיות, גם על כאלו שמוצעות על ידי יקבים ורשתות שיווק וגם על כאלו שמנוהלות על ידי הלקוחות; על הערך הרב שאלו מעניקות לשני הצדדים ועל הטכנולוגיה החדשה של WINEing המאפשרת ניהול כולל של רכישות קבוצתיות ולפשט עד מאד את אותה אופרציה, כיום צוואר הבקבוק בתהליך, מצידם של היקבים, יבואנים וחנויות היין. אם זה עובד נכון, זו אולי הדרך המשתלמת ביותר כיום לרכוש יין.
מכירות קבוצתיות של יקבים, יבואנים וחנויות היין: WINEing
מכירה ישירה (Direct-to-Consumer) של יין היא פרקטיקת מכירה, בעיקר של יקבים, ישירות ללקוחות וללא תווך של מפיצים, קמעונאים, רשתות שיווק או חנויות יין. המודל העסקי מאפשר ליקבים להגיע ללקוחות דרך פלטפורמות דיגיטליות (marketplace), חדרי טעימה, מועדוני לקוחות ושיווק ישיר. בגישה זו היקבים משיגים קשר אישי ישיר עם הלקוחות תוך שליטה טובה יותר על שורת הרווח; מכירה של יינות יחד עם העלאת המודעות ליקב, ליינות שהוא עושה ולסיפור המיתוגי שלהם (ואלו לא "הולכים לאיבוד" בינות להרבה מותגים אחרים, שקיימים באופו טבעי אצל המפיץ, הקמעונאי או חנות היין), שליטה נבונה יותר בתהליך האופרטיבי (כולל משלוחים) ויכולת השקה (ובדיקת איכות) של מוצרים חדשים על פלחי לקוחות שונים. בנוסף, כאסטרטגיה בפני עצמה, מכירה ישירה (D2C) מעניקה את היכולת לאסוף הרבה data מתהליך המכירה, להבין טוב יותר את צרכי הלקוחות והעדפותיהם האישיות ולבנות יכולת לנהל תזרים ומלאי ולממש אסטרטגית Go-To-Market כוללת אישית, ממוקדת ויעילה יותר. חסרונות? לא ממש, ובמקרה של יקב שעובד נכון, לפחות לא כאלה מהותיים.
נחזור לתרחיש המכירה הישירה (D2C) של יקב עגור. מצד אחד, היקב יעדיף למכור יינות בארגזים בלבד כדי לפשט את האופרציה ולפגוע פחות בשורת הרווח. מצד שני, רוב הלקוחות (כ-85% מצרכני היין בעולם) נוהגים לקנות יין בבקבוקים בודדים. מה עושים? כאן בדיוק נכנסת WINEing, טכנולוגית marketplace חדשה יחסית, המציעה ניהול כולל של תהליך מכירה שיתופית (או Collaborative Selling As a Service). הטכנולוגיה מאפשרת ליקבים, לחנויות יין, או לרשתות שיווק, להכריז על מכירה ישירה, תחומה בזמן בדרך כלל, של מספר מינימלי של בקבוקים בהנחה משמעותית שניתנת אם אכן מספר מינימלי זה הושג (תחשבו, למשל, על מכירה, רק לשבוע הקרוב, של 15 ארגזים של פטיט קסטל במחיר של 99 שקלים לבקבוק, במקום 128; הנחה של 23%); הטכנולוגיה של WINEing מאפשרת לכל לקוח לרכוש את המספר הרצוי מבחינתו של בקבוקים, לאגד יחדיו את הלקוחות (גם אם אלו אינם מכירים זה את זה), לקנות מהיקב באופן שיתופי את כמות היין הכוללת, לזכות בהנחה המבוקשת והמשמעותית ולקבל, איש איש לביתו, את היין שקנה, גם אם זה היה בקבוק בודד... נשמע טוב, לא?
מזכיר קצת את קונספט ה-Grand Sale של דרך היין? בהחלט, להוציא את העובדה שדרך היין משתמשת בקונספט זה, פעמיים בשנה, כמכשיר לקידום מכירות פיזי (למיטב ידיעתי, Grand Sale מתאפשרת אך ורק בקנייה פיזית באחת החנויות ולא דרך אתר הרשת) ולניקוי מלאי, ולא כפרקטיקה רציפה של מכירה של יינות טובים ומבוקשים ושיפור חווית הקניה.

כבר מספר חודשים שאני רוכש יינות באמצעות הזירה של ווינינג, מאז שגיליתי אותם במקרה בפייסבוק.
לצד המחירים המאוד נוחים, אני נהנה להיחשף בכל פעם ליינות חדשים שלא הכרתי, לסיפורים ולאנשים שמאחוריהם